Kesämökkikulttuurin ansiosta suomalaiset ovat huussikansaa. Vuonna 2002 perustettiin Käymäläseura Huussi ry niminen yhdistys, jotta haja-asutusalueille saataisi kerättyä tietoa kuivakäymäläratkaisuista ja vesistöjä voitaisiin suojella paremmin.
Kuivakäymälöiden käyttö on ekologista ja tarjolla on nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista kannattaa valita omiin tarkoituksiin parhaiten sopiva.
– Suomessa olemme niin tottuneita vetämään vettä vessasta, että usein ei tule ajatelleeksi, kuinka iso infrastruktuuri vesivessan takana on. Tämän havaitseminen korostuu kehitysyhteistyöhankkeissamme alueilla, joissa ei todella ole varaa rakentaa sellaista järjestelmää eikä vetää vettä pöntöstä, kertoo huussiasiantuntija Susanna Pakula.
Kuivakäymäläjärjestelmän käyttämisessä on monia hyviä puolia, kuten ravinteiden kerääminen talteen käymäläjätteestä, mikä on huomattavasti hankalampaa, jos jäte on sekoittunut veteen. Näin ravinteet saadaan helposti kasvien käyttöön ja vähennetään vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.
Kuivakäymälän asentaminen voi olla monelle kotitaloudelle tai mökkeilijälle järkevä ratkaisu lisäksi haja-asutusalueen jätevesien käsittelystä annetun asetuksen noudattamiseksi.
Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että mustien jätevesien (wc-vesien) ja harmaiden jätevesien (tiski- ja pesuvesien) erottelu ja erilliskäsittely on kustannustehokkain ratkaisu ja ympäristön kannalta järkevä vaihtoehto. Kuivakäymälän avulla mustia jätevesiä ei synny lainkaan.
– Kuivakäymälää valitessa kannattaa ajatella sen käyttömukavuutta ja soveltuvuutta omalle tontille ja kiinteistölle. Kuivakäymälän toimintaperiaate määrittää sen, miten jätettä on jatkokäsiteltävä ja kompostoitava, Pakula lisää.
Kaikissa kuivakäymäläratkaisuissa on hyvä muistaa huolehtia ilmanvaihdosta, sillä nykyhuussin ei tarvitse haista, vaan siitä voi tehdä erittäin salonkikelpoisen sisä- tai ulkovessan.